hoe jou dlc mes onderhouden
Wat is carbonstaal?
Omdat ik carbon en gereedschap staal gebruik, hebben deze wel een beetje onderhoud nodig
Carbon staal is een legering van ijzer en carbon, het carbon zorgt dat het staal hard baar is.
Hoe hoger het carbon percentage hoe harder je het mes kan harden.
Het heeft over het algemeen een fijnere structuur, waardoor het fijner kan geslepen worden wat het mes ook scherper maakt, dan een roestvrij stalen mes (roestvrij staal = staal met meer dan 11% chromium)
Voor en nadelen van carbon staal
voordelen
Scherper en blijft ook langer scherp
Harder dan de meeste roestvaste stalen
nadelen
gevoeliger voor roest en patina
wat is een patina?
Patina is geoxideerde laag (verkleuring van het staal) die het staal aan maakt door gebruik. Dit is bij elk mes anders en kan een geel blauw bruine of grijze kleur hebben. Eens de patina laag er is gaat het mes minder snel verkleuren, en zorgt deze ervoor dat je mes een natuurlijke bescherm laag heeft tegen het roesten. het geeft de natuurlijke schoonheid van het staal weer.
Deze kan je ook forceren door bevoorbeeld je mes in straffe oplos koffie te laten weken of met mostert in te smeren.
Hoe je mes onderhouden?
Wanneer je je mes gebruikt hebt, spoel je dit het best af met lauw water, zeep en een zachte spons goed drogen met een zachte doek. NIET IN DE VAATWASSER DOEN
Breng dan een dun laagje olie (de meest gebruikte olie is camelia olie) aan op het mes.
Voor keukenmessen een voedselveilige olie in noodgevallen kan vb olijfolie gebruikt worden maar niet voor langdurige opslag.
Voor messen die geen voedsel verwerken kan je wd40 gebruiken.
Heb je toch roest op je mes dit is meestal goed te verwijderen met roestoplosser, hou er wel rekening mee dat deze je mes kan laten verkleuren.
Je kan ook gebruik maken van een roest gom hiermee schuur je het roest weg dit geeft het staal wel kleine zichtbare krassen.
Een schuursponsje met wd40 kan ook werken.
Of je kan je mes aan mij bezorgen om een spa treatment te geven.
VOOR DE SPA
NA DE SPA
Gebruik geen doorhaalslijpers: Deze zijn schadelijk voor je mes. Ze verwijderen te veel materiaal en geven geen glad snijvlak.
Slijpmethoden:
- Olie stenen: Oliestenen zijn goedkoper maar gaan minder lang mee en in de meeste gevallen maar tot 1000grit.
-
Voor je gaat slijpen doe je altijd eerst olie op de steen.
Dit voorkomt dat de steen verstopt geraakt met metaal schilfers .
Regelmatig je steen terug afvlakken met een vlaksteen.
- Waterstenen kunnen fijner zijn (tot 10.000+ grit).
-
deze moet je eerst in water leggen en tijdens het slijpen goed nat houden.
Deze worden ook vaak in water bewaard. Je moet ze ook regelmatig afvlakken
- Diamantplaten: Deze kunnen zowel met olie als droog gebruikt worden en hoeven niet afgevlakt te worden.
- Geleide stenen: Zorgen voor een constante slijphoek, maar zijn minder geschikt voor grotere messen.
Band slijpmachines: Deze zijn voor professionele messenslijpers. Omdat het hiermee al snel fouten kan gaan.
Voorbeeld je mes kan oververhitten en haar hardheid verliezen waardoor deze niet meer lang scherp zal blijven.
Je kan ook teveel staal weghalen waardoor je mes sneller op is.
Dit gezegd hebbende is het met wat oefening een zeer snelle manier om een vlijmscherp mes te hebben.
je kan er alles op slijpen van vlakke en gekartelde messen, scharen, beitels en bijlen
tegenwoordig gebruik ik deze manier voor het slijpen van messen…
dit is dan ook de snelste manier als messenslijper.
zelf slijpen
Kunt u de juiste hoek niet vinden? plaats je mes plat op de slijpsteen en til vervolgens de rug van het mes op. Met de snijkant nog steeds op de steen, zodat je de hoek kunt voelen. Duw nu je mes over de steen totdat je een braam over de hele rand hebt en herhaal aan de andere kant doe hetzelfde bij de fijne kant van de slijpsteen. hierna heb je een scherp mes, laten we het nu vlijmscherp maken door te stroppen!
TIP! KLEUR UW SNIJVLAK MET EEN PERMANENT MARKER, ZODAT U BETER KUNT ZIEN WAAR U STAAL WEGHAALT.
Wat is een strop en hoe gebruik je deze?
De leren riem die je kappers ziet gebruiken om hun scheermessen te slijpen, is een soort strop.
In dit geval kleeft een stuk leer aan een stuk hout dat is behandeld met polijstmiddel.
Hiermee verwijder je de braam na het slijpen of gebruiken van je mes
En zorgt ervoor dat uw scherpe mes weer vlijmscherp wordt
Soorten polijstmiddel
De meest voorkomende
Het polijstmiddel (is wat ik gebruik)
De universele heeft meestal een lichtblauwe kleur
Chroom heeft meestal een groene kleur
Ook heb je verschillende pasta’s die je hiervoor kunt gebruiken
Hoe gebruik je je strop?
Plaats uw mes plat op de strop en til de rug op om de hoek van het slijpoppervlak te vinden.
Ga hier iets overheen zodat het echt op de top van de snede zit en beweeg je mes weg van het snijvlak zodat je niet in de strop snijdt
Doe dit afwisselend over de gehele lengte van het snijvlak
Totdat de braam verdwenen is
Nu heb je een mes waarmee je kunt scheren